Home » Veel gestelde vragen over een brommobiel

Veel gestelde vragen over brommobielen

Dagelijks krijgen wij vragen over brommobielen en alles daar omheen. Met plezier beantwoorden we al deze vragen. De meest voorkomende hebben we hier voor u verzameld.

Volgens de wetgeving is een brommobiel een vierwielige bromfiets, voorzien van een gesloten carrosserie en het leeggewicht is minder dan 350 kg.

Het motorvermogen mag niet groter dan 4 kW zijn. En een maximale snelheid van 45 km/u hebben. Een brommobiel heeft een kenteken en een rijbewijsplicht.

Om in een brommobiel te rijden is een AM rijbewijs verplicht. Heeft u een rijbewijs A of B of gehad dan behoudt u het AM rijbewijs.

Hiermee is rijden in een brommobiel toegestaan. Heeft u nog nooit een rijbewijs gehad dan kunt u bij het CBR een theorie- en praktijkexamen afleggen.

U behoudt uw AM rijbewijs ook als uw autorijbewijs verlopen is. U kunt deze aanvragen bij uw gemeente.

16 jaar is de minimale leeftijd om met een brommobiel te mogen rijden. Enkele maanden voordat de 16e verjaardag kan theorie-examen gedaan worden. Als je 16 jaar bent is praktijkexamen afleggen mogelijk.

Voor deelname aan het verkeer met een brommobiel gelden alle regels die van ook toepassing zijn op auto’s. 

U moet zich gedragen als bestuurder van een motorvoertuig en u rijdt dus rechts van de rijbaan, maar niet op fietspaden en fietsstroken. Ook mag een brommobiel niet rijden op autowegen en autosnelwegen. Een veiligheidsgordel dragen is verplicht.

U mag een brommobiel overal parkeren waar personenauto’s ook mogen parkeren. Als u op een plek staat waar een personenauto moet betalen, moet u met een brommobiel ook dat betalen. Op de stoep parkeren is niet toegestaan.

Een brommobiel mag maximaal u 45 km/u. Uiteraard dient u zich aan de maximale snelheid ter plaatse te houden. Zo is in vele stedelijke gebieden een snelheidslimiet van 30 km/u van toepassing.

U mag met 2 personen in een brommobiel. Naast de bestuurder mag 1 passagier zitten.

Bestuurder en de passagier zijn verplicht een veiligheidsgordel te dragen tijdens het rijden. Is de passagier jonger dan 12 jaar en kleiner dat 1.35 meter (rijksoverheid - verkeersveiligheid)? Dan moet de passagier in een goedgekeurd kinderzitje.

Met een brommobiel moet u op de rijbaan rijden. U mag niet op het fietspad rijden. Op autowegen, autosnelwegen en op wegen die zijn gesloten voor langzaam verkeer mag u ook niet rijden.

Ja. Als een brommobiel te naam gesteld op uw naam is moet deze ook verzekerd zijn. Minimaal is een WA (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) verplicht.

Uiteraard is dit is afhankelijk van welke verzekeringsvorm u wilt. Heeft u no-claimkorting opgebouwd met een auto of bromfiets dan is deze (gedeeltelijk) in te brengen bij een brommobielverzekering. Ter indicatie: een WA-verzekering kost gemiddeld ongeveer € 250 p/j.

Een brommobiel moet na 5.000 km of minimaal 1x per jaar een onderhoudsbeurt krijgen. Onderhoud zorgt ervoor dat u langer plezier van uw brommobiel heeft en u veilig op weg gaat.

Rust er nog garantie op de brommobiel dan is onderhoud volgens fabrieksspecificatie ook een voorwaarde om hier aanspraak op te kunnen maken.

Natuurlijk hebben we een haal- en brengservice! Klik hiervoor meer informatie

Nee dus! Brommobielen zijn zeker niet alleen meer voor ouderen. Jongeren hebben de brommobiel ontdekt. Ze zijn in de loop van jaren steeds mooier en hipper geworden. 

Hou rekening met de verzekering, minimaal WA. Ook heeft een brommobiel om de 5.000 km of minimaal 1x per jaar een onderhoudsbeurt nodig. Dan is er ook nog het brandstofverbruik, maar dit is erg laag. Zeker in vergelijk met een normale personenauto. Gemiddeld kunt u op 1 liter diesel 28 km rijden.

Motorrijtuigenbelasting hoeft u niet te betalen. Ook hoeft de brommobiel niet APK te laten keuren.

Jazeker kan dat! Wij ruilen uw huidige personenauto gunstig in bij aanschaf van een nieuwe of gebruikte brommobiel. Kom langs met de in te ruilen auto en wij geven u een meer dan goede inruil voor.

Uw vraag er niet bij?

Alles voor uw brommobiel

Probleemloos brommobiel rijden doet u bij de Boer Brommobielen. Van de aanschaf van een nieuwe of gebruikte brommobiel tot het onderhoud. Wij regelen het voor u.

  • Verkoop nieuwe brommobielen

  • Verkoop gebruikte brommobielen

  • Garantie werkzaamheden

  • Officieel dealer van Ligier, Microcar en Chatenet

  • Maar dan 10 jaar brommobiel ervaring

  • Vele tevreden klanten

Online

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door het versturen van dit formulier vraagt u een afspraak aan zonder verplichting. Er wordt contact opgenomen binnen 2 werkdagen.